Wednesday, January 13, 2010

Apa itu mujahadah?Bila kita perlu bermujahadah?
"Mujahadah” yang dimaksudkan adalah memerangi hawa nafsu yang mengatasi segala kelemahan diri untuk mencapai dengan sempurna keredaan Allah SWT.


The words, "strive for whatever benefits you," are general and comprehensive words. That is to say, make every effort to acquire all that is good, whether it's for your deen or your dunya." However, if a religious benefit and a worldly benefit conflict with one another, the religious advantage takes precedence."(Al Mujahadah, the Struggle Against the Soul : From an Nawawi's Riyadus Saliheen)


"Apabila hawa nafsu sudah dominan, maka hati akan gelap. Apabila hati gelap, maka dada kan menyempit. Apabila dada menyempit, maka akhlak jadi buruk. Apabila akhlak buruk, maka makhluk akan membencinya" (Abu Bakar al-Hakim al-Warraaq)


Mujahadah itu maksudnya luas...bukannya kita hanya perlu berMujahadah pada masa-masa,keadaan-keadaan tertentu sahaja(contohnya semasa exam,bila dalam kesulitan dan sebagainya) tetapi Mujahadah itu perlu sentiasa dan setiap masa kita lakukan...kerna Mujahadah(berjihad) melawan nafsu yang jahat,negatif ajakan syaitan itu adalah antara Mujahadah yang terbesar dalam diri seseorang hamba yang beriman kepada Yang Maha Pencipta,ALLAH..Mujahadah itu memerlukan azam dan tindakan disamping tidak lupa memohon doa moga kita yang lemah ini sentiasa diberi kekuatan dan perlindungan dalam perjuangan mujahadah ini.


Lagu “Jalan Mujahadah”
Artis “Wirdani”

Bermula Langkah Kali Pertama
Ketika Terbuka Mata Seluasnya
Menyusur Terang Gelap Cahaya
Cabaran Menanti Di Sana

Arah Hidup Perlu Jelas
Berpandu Arah Tujunya
Berbekal Keazaman Yang
Tersemat Di Jiwa

Pahit Manis Suka Duka
Adalah Permainannya
Kejayaan Menanti Di Sana

Jalan Mujahadah Itu
Berliku-liku Haluannya
Terkadang Terpaksalah
Melawan Arusnya

Dengan Ketabahan Hati
Cerahlah Jalan Mengharungi
Cabaran Kehidupan
Di Alam Remaja

Perlu Teguh Pendirian
Berteraskan Kebenaran
Iman dan Taqwa Landasannya


Ayuh kita berMUJAHADAH mencari REDHA-NYA!

2 comments:

Dr.Ahmad Ramdan Zainordin, MD said...

Ya Habibi..exam-mode entry ni..hehe =P..

Saya sangat tertarik dengan kata2 Abu Bakar al-Waraaq itu..bukunya "Jalan Hidup" juga sangat menarik.. banyak kisah2 teladan yang boleh diambil.. Mujahadah itu jihad, dan jihad yang terbaik adalah demi mengharap redho dan balasan Allah swt.. Semoga Nadzrul dan kita semua teruskan mujahadah ye.. Ma'attaufiq wannajah wa anta bikhoirr! =)

Faiz Ahmad Tamidi said...

salam exam(^^)v...
teruskan mujahadah,ia adalah penawar kpd hati yg retak dan resah,kpd Allah shjlah kite brserah....mudah-mudahan kite dikurniakan barakahNya.insyaAllah.